Projecte

L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG), l’Associació de Defensa del Patrimoni Natural del Pla de l’Estany (Limnos) i IAEDEN-Salvem l’Empordà, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, hem iniciat un procés de participació sobre els paisatges preservats gràcies als moviments ecologistes de les comarques gironines.

Els serveis ecosistèmics són els beneficis que un ecosistema aporta a la societat i que milloren la salut, l’economia i la qualitat de vida de les persones. Els orígens del concepte de “serveis ecosistèmics” es remunten a finals dels anys setanta, quan alguns autors van començar a assenyalar la nostra dependència social i econòmica envers els béns i les funcions de la naturalesa, amb l’objectiu d’atraure l’interès públic en la conservació de la biodiversitat.

Alguns dels espais naturals més emblemàtics de les comarques gironines han estat preservats gràcies a la mobilització ciutadana, entre aquests: la zona volcànica de la Garrotxa, els aiguamolls de l’Empordà, la Platja de Castell, la Platja d’Espolla o els Estanys de Sils.

Paisatges Salvats vol posar en valor la tasca de preservació de serveis ecosistèmics directament lligada als processos de mobilització social per a la defensa del territori. En aquest sentit, els objectius principals del projecte són:

  • Donar a conèixer els serveis ecosistèmics dels Paisatges Salvats gràcies a la mobilització ciutadana a les comarques gironines.
  • Realitzar activitats divulgatives i de descoberta dels Paisatges Salvats.
  • Realitzar tallers de participació per definir i concretar els serveis ecosistèmics dels Paisatges Salvats.

El procés participatiu, que es desenvoluparà mitjançant trobades presencials és clau per a la producció compartida de coneixement i la recerca de propostes en torn a la conservació dels Paisatges Salvats.