A finals dels anys 1970s i els 80s, la platja d’Espolla, era un espai amb molta pressió humana i amb uns impactes que van originar els primers moviments en favor de la preservació de l’espai. Prèviament la zona ja havia estat objecte d’extracció de pedra calcària, el travertí, que havia deixat un forat a la zona central de l’estanyol.
Espolla es converteix en una zona ideal per a la pràctica del motocròs, lògicament durant l’època seca i també es practicava el tir el plat en unes instal·lacions adequades per a la seva pràctica, del qual encara ara en queden restes visibles.
Durant els anys 1979 i 1980 la Junta del Museu Darder transmet una carta als ajuntaments de Fontcoberta i Porqueres demanant que es prenguin mesures per prohibir el motocròs i tancar el camp de tir al plat. Són els primers esforços per conservar aquest espai.
L’any 1987 es crea Limnos i ja en el seu manifest fundacional es planteja com a objectiu la neteja i recuperació d’Espolla. El primer acte públic de Limnos va ser el 14 de gener del 1988 una xerrada divulgativa d’en Xavi Vila a la piscina de Melianta sobre els valors d’Espolla i les principals amenaces.
Limnos presenta l’1 d’agost de 1988 diverses cartes a la Guardia Civil, al Govern Civil i a la Generalitat demanant el tancament del camp de tir, i la revocació de l’autorització tramitada inicialment el 1969 i renovada el 1984. Després de més de dos anys de polèmiques, el camp de tir al plat d’Espolla va deixar de funcionar l’octubre del 1989.
El 16 de setembre de 1992 en previsió de l’aprovació de la zona industrial de Melianta, Limnos s’ofereix per assessorar l’ajuntament. L’1 d’octubre de 1993, Limnos presenta al·legacions a la totalitat contra el Pla Parcial de la Zona Industrial I de Fontcoberta, tot i que la petició no és acceptada per l’ajuntament. Malauradament la zona industrial va tirar endavant.
El 25 de febrer de 1992 es feia la primera carta demanant que la construcció de la variant de Banyoles, el pas de la C-66 pel costat d’Espolla, incorporés mesures ambientals i d’integració, especialment passos de fauna o la lliure circulació de la Mussoga, una surgència d’Usall que va cap a Serinyà, però hi va haver poca recepció en el tema de passos de fauna en aquell moment, encara poc considerat pels enginyers.´
El 1993 la realització d’un audiovisual emès a TV3 “el fòssil vivent”, va generar un impacte molt positiu per a la causa i per la conservació d’aquest espai en el públic de tot Catalunya, i també a nivell local.
El 21 de juny de 1996 s’aprova inicialment el Pla, un mes més tard Limnos hi presenta nombroses al·legacions i propostes d’ampliació de la zona protegida, així com de normativa, per exemple, una demanant la regulació de l’ús de purins. Els propietaris creen una comissió d’afectats, sota el nom de coordinadora, l’octubre de 1996, especialment en contra hi estan els dels municipis veïns d’Esponellà i Serinyà, i Unió de pagesos fa de portaveu i defensa els implicats. El gener de 1997 segueix la campanya en contra amb la recollida de 700 firmes contra la protecció hidrològica del pla. Com a resposta Limnos rep el suport de DEPANA, que a través de Lluis Toldrà ajuda a Limnos en diverses trobades amb els pagesos on se’ls proposa la creació d’un parc agrari.
L’11 de juliol de 1997 s’aprova provisionalment el Pla especial d’Espolla, mantenint la zona de protecció hidrològica, i reduint alguna normativa referent a purins i pous. Els quatre alcaldes dels ajuntaments afectats, s’hi mostren en contra durant el mes d’agost, especialment de la protecció hidrològica. Finalment el Pla va quedar aturat i sense aprovació definitiva.
El 25 d’abril del 2000 es presenten noves al·legacions i notes de premsa sobre la mateixa proposta, tant des de Limnos , com dels Naturalistes de Girona (ANG), per mostrar-se en contra de l’ampliació de la zona industrial.
El Parlament de Catalunya va emetre el 2014 una resolució per iniciar els tràmits per la creació del Parc natural de la conca lacustre de Banyoles, però el procés va quedar aturat després de la redacció d’una proposta inicial de límits i de memòria ambiental.
El Govern de la Generalitat aprovava la incorporació de l’estany de Banyoles al Tractat Ramsar (Acords del 22 d’octubre de 2002, del Consell Executiu del Govern de la Generalitat), i el Consell de Ministres de l’estat espanyol ho aprovava el 15 de novembre de 2002.
L’any 2006 el mateix ajuntament de Fontcoberta adequa una zona d’aparcaments al costat de l’estany i en regula l’accés evitant el pas de vehicles a l’estanyol.
L’any 2017 es viu un augment de l’impacte dels visitants i la captura de triops i amfibis després de l’aparició del fenomen d’Espolla a TV3, el resultat d’això a partir del 2018 hi ha una major presència dels agents rurals a l’espai i finalment es concreta una nova proposta d’itinerari i de plafons informatius al sector de Fontcoberta, elaborats pels ajuntaments i amb el suport del Consorci de l’Estany.