Els propers 26 i 27 de gener tindrà lloc el VI Seminari teòric-pràctic: Paisatges salvats-paisatges per salvar. Didàctiques per salvar paisatges, què i com?, organitzat per la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la UdG, Departament de Geografia de la UdG, el grup de recerca APTA, l’Associació Naturalistes de Girona i Federació SOS Costa Brava.
Amb el suport de MOVxPAIMED, el Consell Social de la UdG, ICE.SAID Josep Pallach de la UdG i la Societat Catalana de Geografia.
El seminari comptarà també amb la realització d’una crònica gràfica a càrrec de Clara Paniagua i Maiol Colom, estudiants del grau de Geografia, Territori i Medi Ambient de la UdG.
26 GENER: Seminari
Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Lletres i Turisme (Campus Barri Vell – Girona)
15.00-15.15 | Benvinguda i presentació del Seminari.
15.15-16.30 | DIÀLEG: Claus per a la mobilització ambiental de les joves generacions. Entre Dolors Reig, psicòloga social, i Marc Daunis, professor de secundària.
16.30-17.30 | TAULA RODONA: La mobilització i el relleu generacional en les entitats ambientals. Modera: Dra. Anaïs Varo, UdG.
Panelistes:
Raúl Domínguez – Associació de Naturalistes de Girona
Natalia Ormeño – Rebel·lió o Extinció Girona i Scientist Rebellion
Xavier Vizcaíno – IAEDEN-Salvem l’Empordà
17.30-18.00 | Pausa-café.
18.00-19.00 | CONFERÈNCIES BREUS:
- La didàctica del paisatge al currículum i a les aules, Jordi Royo, professor de secundària i UdG.
- Paisatge i educació. Què s’està fent a Catalunya i Europa?, Laura Puigbert, tècnica de l’Observatori del Paisatge.
- El servei comunitari a secundària: aprendre sobre el paisatge des del paisatge, Quim Oliver, equip educatiu de SOS Costa Brava.
19.00-20.00 | TAULA RODONA: Claus per a la didàctica de la mobilització ambiental i pels paisatges. Modera: Oriol Porcel, UdG.
Panelistes:
Jordi Royo – professor de secundària i UdG
Laura Puigbert – tècnica de l’Observatori del Paisatge
Quim Oliver – equip educatiu de SOS Costa Brava
19.00-20.30 | CONCLUSIONS.
27 GENER: Tallers pràctics.
Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Lletres i Turisme (Campus Barri Vell – Girona)
9.00-9.30 | Presentació i organització de la sessió.
9.30-11.00 | Tallers pràctics 1 i 2 (dos grups de 25 persones).
11.00-11.30 | Descans.
11.30-13.00 | Tallers pràctics 1 i 2 (dos grups de 25 persones).
13.00-14.00 | Posada en comú: dinàmiques co-creatives per a la didàctica de la mobilització ambiental.
14.00-14.30 | CONCLUSIONS.
TALLERS:
Taller 1: Taller teatral participatiu “Paradís Verd” (a càrrec de La Nave Va).
Es tracta d’un taller teatral participatiu que combina el teatre amb la participació activa dels assistents. És un taller que promou el debat i la reflexió sobre quina relació existeix entre les finances ètiques i el medi ambient a través d’un format participatiu on les persones participants entraran a formar part d’una història.
Taller 2: Taller interactiu sobre cartografies narratives (a càrrec de Jaume Feliu, UdG).
Durant el taller es mostrarà com construir un storymap amb una eina digital d’ús lliure (Knightlab) que permet representar informacions socials i ambientals i materials digitals sobre experiències personals o característiques de la realitat per representar-les territorialment d’una manera molt visual i intuïtiva. De fàcil aplicació en contextos d’aula, es pot adaptar tant a les propostes del professorat com als interessos de treball de l’alumnat de secundària.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
- Activitat gratuïta i oberta a tots els públics.
- Cal inscripció prèvia a través del web del VI Seminari Paisatges per Salvar – Paisatges Salvats (botó del formulari a sobre). Es lliurarà un certificat d’assistència a totes les persones que s’hagin inscrit mitjançant aquest enllaç.
- El berenar de divendres serà a càrrec de l’organització. L’esmorzar de dissabte serà a càrrec de cadascú.
- Per a més informació: paisatgessalvatsUdG@gmail.com
Alumnat de Grau de la UdG |
L’alumnat de grau de la UdG que vulgui convalidar 1 crèdit de reconeixement acadèmic per la seva participació al seminari, hauran de fer-ho constar en la seva inscripció al web indicat i signar el full de control d’assistència el divendres i el dissabte tant a l’inici com a la finalització de les sessions. Igualment, hauran de presentar un treball sobre la jornada en un termini màxim de 15 dies a comptar des de la finalització del seminari. |
Professorat d’ensenyament secundari |
Aquesta activitat està inclosa en el Pla de Formació Permanent del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. El professorat d’ensenyament secundari ha d’inscriure’s a l’activitat a través de l’ICE-SAID Josep Pallach de la UdG (formulari a l’inici). Es reconeixeran un total de 15h incloent assistència i preparació d’una tasca, a lliurar en el termini màxim d’un mes a comptar des de la finalització del seminari. |